Voorbeschouwing GP Kranj




8 maart, rond de klok van 14:35. Olav Kooij schreef de Porec Trophy op zijn naam, niet wetende dat dit de laatste koers was voor de komende vier maanden. Gelukkig zijn de mannen van het Jumbo-Visma Development Team komende zondag terug in koers in de GP Kranj.


 

Historie:

 

De Grote Prijs van Kranj wordt sinds 1967 verreden, maar sinds 2005 is de koers pas opgenomen in de UCI Europe Tour. In 1998 werd de Grand Prix de Kranj, zoals die officieel heet, omgetoverd tot meerdaagse wedstrijd. In 2003 werd daar echter op teruggekomen en werd het teruggebracht naar een eendaagse wedstrijd. Tot op heden is dat niet gewijzigd. Op de erelijst prijken logischerwijs veel “onbekende” Slovenen, toch staan er een aantal interessante namen op de erelijst. In de afgelopen jaren wonnen onder andere Giovanni Visconti, Borut Bozic en Lukas Pöstlberger de GP Kranj. Vorig jaar ging Marko Kump met de zege aan de haal.

 

Jumbo-Visma Development Team:

 

Vier overwinningen in vijf wedstrijden, geen slecht begin voor de opleidingsploeg van de enige Nederlandse WorldTour-formatie. Begin februari kroonde Finn Fischer-Black zich al tot Nieuw-Zeelands kampioen, zowel in de tijdrit als wegwedstrijd. Olav Kooij sprintte later die maand in de Ster van Zwolle naar een tweede plek, maar één week later was het wel raak voor de rappe sprinter van het JVD. Hij wist met overmacht de Umag Trophy te winnen en deed dat vier dagen later nog eens dunnetjes over in de Porec Trophy. Helaas bleef het daarbij, het coronavirus gooide roet in het eten en legde alle wedstrijden stil. Gelukkig mogen ze zondag weer! Het Jumbo-Visma Development Team staat met een sterk team aan de start. Olav Kooij hoopt zijn derde zege van het seizoen te pakken, geen wonder dat de rest van het team dan ook om hem heen gebouwd is. Vorige week werden nog eens de puntjes op de i gezet op het trainingskamp in Slovenië, daar werd namelijk nog eens getraind op de lead-out. Daar was onder andere te zien dat Mick van Dijke hoogstwaarschijnlijk de laatste man wordt voor Kooij in het treintje. Ballerstedt, Geleijn en Hessmann moeten ervoor zorgen dat Van Dijke en Kooij goed voorin het peloton kunnen beginnen aan de laatste hectometers.


Parcours:

 

Logischerwijs ligt de start- en finishlocatie in het Sloveense stadje Kranj, de stad waar onder andere wielrenners Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) en Jan Polanc (UAE-Team Emirates) zijn geboren. De renners vertrekken zondag rond 13:30 voor een parcours van ongeveer 157,3 km. Om aan die 157 kilometer te komen zullen de renners 13 plaatselijke rondjes van 12,1 km moeten overbruggen. Ze zullen vanaf de start eventjes door de binnenstad van Kranj rijden. Een brug over de Sava-rivier verbindt het parcours met elkaar. Buiten de binnenstad krijgen de renners een glooiend parcours voorgeschoteld. Het gaat continu op en af. De renners duiken dan de binnenstad weer in en zullen nog twee kilometer moeten afleggen in het centrum van Kranj. De laatste kilometer is best lastig, zeker met meer dan 150 kilometer in de benen. Als de renners onder de boog van de laatste kilometer doorrijden, krijgen ze nog een lastig stuk van gemiddeld 4 % voorgeschoteld tot aan de finish. De sterkere jongens zullen dus zeker komen bovendrijven zondag…


Het profiel van het parcours: 




De selectie van het Jumbo-Visma Development Team voor de GP Kranj:


🇩🇪Maurice Ballerstedt

🇳🇱Mick van Dijke

🇳🇱Owen Geleijn

🇩🇪Michel Hessmann

🇳🇱Olav Kooij





Zover wij weten wordt de GP Kranj niet live uitgezonden. Toch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de koers? Volg dan @TJVSupporters op Twitter en de hashtag #TJVSlive!



Terug naar TJVsupporters


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorbeschouwing Tour Bitwa Warszawska